Dragi bratje in sestre!

V drugem berilu smo pri bogoslužju Božje besede pravkar slišali, kako daje apostol Pavel samega sebe za zgled nesebičnega služenja skupnosti, pri tem pa opozarja, da je pri tem za njega samega zgled Jezus Kristus: »Tako skušam tudi jaz v vseh rečeh ugoditi vsem, pri tem pa ne iščem svoje koristi, ampak to, kar je koristno za mnoge, da bi se rešili. Postanite moji posnemovalci, kakor sem jaz Kristusov« (1 Kor 10,33 – 11,1). 

Preberite več: Pastirsko pismo za post 2021 - 2. del

5. nedelja med letom, 7. februarja 2021


Drage sestre in dragi bratje! Božja beseda, ki smo ji pravkar prisluhnili, nam je še posebej blizu v teh mesecih, ko se v razmerah epidemije bojujemo za svoje zdravje ter zdravje ali celo življenje svojih najbližjih.

Preberite več: Pismo slovenskih škofov za postni čas - 1. del

Nedelja Božje besede je praznik besede in Svetega pisma, ki ga je papež Frančišek s pismom Odprl jim je um (Aperuit illis, AI) leta 2019 razglasih za vso Cerkev in ga obhajamo v mesecu januarju na 3. nedeljo med letom. V Sloveniji jo praznujemo to nedeljo že od leta 1990, ko so slovenski škofje na pobudo katoliških biblicistov določili zadnjo nedeljo v mesecu januarju, v mesecu verskega tiska, za Nedeljo Svetega pisma. 

Preberite več: 3. nedelja med letom - Nedelja božje besede

Ko sem bil še ministrant, sem po jutranjih delavniških mašah večkrat opazoval, kako je naš domači župnik opravljal obred »očiščevanja« žena po njihovem porodu otrok. Mojzesova postava je namreč določala, da je žena, ki je spočela in porodila dečka, sedem dni nečista. V svetišče naj ne hodi, dokler se ne bo očistila (prim. 3 Mz 12,2.4).

Preberite več: Sveta Družina /Lk 2, 22 – 40/ (pridiga)

nadangel Gabriel

Poslan z nebes je angel Gabrijel tja v mesto Nazaret
Nazaret je bil nepomemben trg. Stara zaveza ga nikoli ne omenja. Tak je Bog. Tako ravna Bog. Pride tja, kjer ni nič pomembnega. Ozre se tja, česar človek ne opazi, kar človek spregleda. Nikar nikdar ne žalujmo, če nas svet ne vidi. Pazimo le, da bomo ljubili. To je dovolj. To pomeni, da nas je Bog opazil.

Preberite več: PRIDIGA – 4. adventna nedelja

S prvo adventno nedeljo smo vstopili v novo liturgično leto, ki nas vabi k hvaležnosti za vse, kar smo prejeli v preteklem letu. Obenem se oziramo v prihodnost, predvsem z gotovostjo, da je »Bog z nami« tisti, ki človeško zgodovino, ki jo je odrešil Kristus, zaznamuje kot večno sedanjost. Na tej poti so nam lahko v spodbudo tudi nekatere misli papežev Pija XII., Janeza XXIII., Pavla VI., Janeza Pavla II. in Benedikta XVI., ki jih predstavljamo.

Preberite več: Papeži o adventu: Čas upanja

Spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.