Z MENOJ PO MOJEM MESTU
Predstavitev arhitekturnega vodnika po Ljubljani nastalega na Univerzi za tretje življenjsko obdobjeZ menoj po mojem mestu

Na predavanju bo predstavljena zasnova vodnika in način dela, ki je do nje pripeljal.
Mesto je več kot to, kar vidimo, ko stopamo po njegovih ulicah, ali to, kar nam opisuje pogosto abstrakten jezik stroke. Kako nam lahko večplastnost mesta, na primer Ljubljane, pričarajo spomini in zgodbe njegovih uporabnikov? Ali lahko njihove pripovedi zgradijo most med strokovnimi podatki in doživetjem v živo? Ta in podobna vprašanja so vodila devet prostovoljcev, študentov na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani pod mentorstvom arhitektke Mete Kutin, pri zasnovi malo drugačnega vodnika po arhitekturnih znamenitostih Ljubljane. Ta združuje opise arhitekture z orisi doživetij njenih uporabnikov. Knjižica, ki pred nami razvije tri tematske poti po Ljubljani, je nastala v okviru evropskega projekta Personal Town Tours, ki je potekal znotraj učnega partnerstva Grundtvig.

V predgovoru je doc. dr. Dušana Findeisen zapisala: "Poznati mesto pomeni vedeti, kako ljudje tam delajo, ljubijo in umirajo, poudari Albert Camus, ko opisuje Oran. Seveda pa ni dovolj, da poznamo le današnje načine življenja v mestu, kajti mesto je posebna stvaritev, ki jo moramo obravnavati v njeni kontinuiteti. Poseči je treba hkrati v pre¬teklost mesta, kulturno dediščino in preteklost posameznika ter v zgodbo, ki se plete med njimi."

Meta Kutin je arhitektka, ki je na Univerzi za tretje življenjsko obdobje zasnovala študijski program Trgi, ulice in stavbe okoli nas, s katerim poskuša približati abstraktne koncepte arhitekturne stroke najširši publiki. Kdor zna videti prostor in ga razumeti, lahko bolj konstruktivno pomaga pri njegovem izboljševanju.

ODPRTO

Od torka do petka:
10.00 - 12.00

KONTAKTI:

 

Seznam dogodkov

Spletna stran za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.